X

دانشگاه علوم پزشکی ایلام :: اخبار

حوزه ریاست درباره ما اخبار
تاریخ انتشار: یکشنبه 24 اردیبهشت 1402
 حضور دکتر نیکونهاد معاون بهداشتی و دکتر محمدیان دبیر دفتر هم‌اندیشی اساتید و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی ایلام در برنامه زنده بنه مال شبکه استانی مرکز ایلام

  حضور دکتر نیکونهاد معاون بهداشتی و دکتر محمدیان دبیر دفتر هم‌اندیشی اساتید و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی ایلام در برنامه زنده بنه مال شبکه استانی مرکز ایلام

امتیاز: Article Rating

به گزارش روابط عمومی، در سال‌های اخیر میزان باروری و رشد جمعیت به طور محسوسی کاهش یافته است، چنان‌که در حال حاضر نرخ جانشینی جمعیت به زیر ۲ رسیده که به ‌معنای منفی شدن نرخ رشد جمعیت است. بسیاری از متخصصین این حوزه، بحران جمعیتی را دهشتناک‌تر و سهمگین‌تر از شیوع و همه‌گیری ویروس کرونا می‌دانند و آثار زیان‌بار و شدید فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آن را غیر قابل مهار توصیف می‌نمایند.

«ارتقاء پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت» از مهمترین اهداف قانون جوانی جمعیت است و در همین راستا معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایلام با حضور در برنامه زنده «بنه مال» که در شبکه استانی سیمای مرکز ایلام پخش شد، در این خصوص توضیحاتی را ارائه داد.

در این برنامه معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام گفت: جوانی جمعیت، یک موضوع ملی و اجتماعی بسیار مهم است.

دکتر نیکونهاد در خصوص میزان باروری زنان در ایران، تصریح کرد: در کشور ما میزان باروری زنان 1.4 است ولی این عدد در استان ایلام 1.44 است که باید آن را به 2.2 برسانیم اما متاسفانه در کشور شاهد روند کاهش جمعیت هستیم که پیش‌بینی می‌شود تا سال 1415روند رشد جمعیت صفر خواهد شد.

وی با اشاره به رشد فزاینده جمعیت در دهه شصت در ایران، اظهار داشت: در دهه شصت و قبل از آن به علت افزایش یکباره جمعیت، سیاست بر کاهش فرزندآوری بود و از این طریق جمعیت ایران تا چند سال اخیر روند کاهشی به خود گرفته است و در همین راستا چند سال قبل مقام معظم رهبری به جوانی جمعیت تأکید داشتند و مجلس و شورای نگهبان قانون «جوانی جمعیت» را تصویب و ابلاغ کردند.

وی خاطر نشان کرد: در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، 24 ارگان دخیل هستند و همه باید به وظایف خود عمل کنند و امیدوریم این اقدامات شروع و پیگیری شود تا روند افزایش جمعیت را شاهد باشیم.

معاون بهداشتی دانشگاه در خصوص میزان باروری زنان در ایران، تصریح کرد: در کشور ما میزان باروری زنان 1.4 است ولی این عدد در استان ایلام 1.44 است که باید آن را به 2.2 برسانیم اما متاسفانه در کشور شاهد روند کاهش جمعیت هستیم که پیش‌بینی می‌شود تا سال 1415روند رشد جمعیت صفر خواهد شد و در سال 1430 ما کشورِ پیری خواهیم داشت و 30 درصد جمعیت کشور، افراد بالای 60 سال خواهند بود.

دکتر نیکونهاد در خصوص ارتباط اقتصاد با جمیعت، گفت: در مدت اخیر در سیستان و بلوچستان و کرمان رشد جمعیت را داشتیم در حالی که هر دو استان وضع مالی خوبی ندارند یا در استان ایلام مشکل فرزندآوری بیشتر در حوزه پر درآمدهاست ولی از لحاظ روانی یک گره ذهنی وجود دارد که مشکل اقتصادی را مطرح می‌کنند.

وی افزود: خیلی از کشورهای دنیا روی جوانی جمعیت تاکید دارند چون اکثراً جمعیت آن‌ها به سوی پیری می‌روند که در میانکشورهای مسلمان ایران بیشترین روند کاهش جمعیت را دارد و پیش‌بینی می‌شود در آینده خانواده‌هایی را داشته باشیم که در خانه یک نفر وجود داشته باشد و این در حالی است که ما در گذشته در خانواده کودک، نوجوان، جوان، میانسال و سالمند را با هم داشتیم و الان متاسفانه ‌می‌ترسیم در آینده فوت سالمندان را به دلیل تنهایی در خانه داشته باشیم چون تک فرزند آن‌ها یا مهاجرت کرده و یا ازدواج نموده است و سالمندان تنها می‌شوند، بنابراین جوانی جمعیت به تنهایی یک موضوع خانوادگی نیست و یک موضوع ملی و اجتماعی بسیار مهم است.

معاون بهداشت دانشگاه، ادامه داد: کاهش جمعیت یک بحث اقتدار ملی است، زیرا کشوری که سالمند باشد نمی‌تواند اقتدار داشته باشد، نمی‌تواند خانواده خوبی داشته باشد، نمی‌تواند خانواده موثری در جامعه داشته باشد و همه این‌ها نیازمند خانواده پر جمعیت است.

نیکونهاد با اشاره به اینکه تلاش همه دستگاه‌ها برای جوانی جمعیت لازم است، خاطرنشان کرد: افزایش جمعیت و باروری فقط وظیفه دانشگاه علوم پزشکی ایلام نیست و بقیه سازمان‌ها نیز باید به وظیفه خود عمل کنند ولی دانشگاه علوم پزشکی به عنوان متولی اصلی این مسئله، راه اندازی مرکز ناباروری بیمارستان طالقانی را در دستور کار قرار داده که بسیار مهم و حیاتی است.

وی تصریح کرد: ما بیش از 3 هزار و 800 زوج نابارور در سطح استان داریم که می‌توانند از این مرکز استفاده کنند و در حوزه بهداشت هم مشاوره سطح به سطح برای مادران نابارور، تک فرزند و بی‌فرزند وجود دارد که می توانند از این مشاوره‌ها بهره لازم را ببرند.

دکتر فتح‌الله محمدیان دیگر مهمان این برنامه بود که با نگرانی از آمار روند کاهش جمعیت، اظهار داشت: متاسفانه تغییر روند جمعیتی در ایران اتفاق افتاده است و به تدریج شکل گرفته و همگی در خواب غفلت بودیم و اگر به آمارها نگاه کنیم این وضعیت در ایران بسیار نگران کننده است.

دبیر دفتر هم‌اندیشی اساتید و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی ایلام، افزود: شرایطی که بر جامعه حکم فرماست تاثیر گذار بوده اما در هیچ جای دنیا به جز چین در یک دوره که بحران افزایش بیش از حد جمعیت را داشت، تک فرزندی توصیه نمی‌شود.

محمدیان که دکترای روانشناسی، دارد خاطرنشان کرد: در شهرستان ایلام نزدیک 30 درصد زنان تک فرزند هستند و این یک مشکل اساسی است، در نظر اعتقادی فرزندان، میوه و ثمره زندگی هستند و در احادیث از فرزند به عنوان بال و پر خانواده یاد می‌‍‌شود و در بعد خانوادگی هم تک فرزندها پر توقع و نازپرورده هستند و متاسفانه خانواده‌ها بهانه می‌آورند که بچه‌ها نمی‌گذارند فرزند دیگری داشته باشیم چون می‌ترسند که اگر بچه دیگری باشد پدر و مادر به او بیشتر توجه می‌کنند در حالی که اصلاً نباید تسلیم فرزند شد چون برای آینده به مشکل می‌خوریم و این یک آسیب برای فرزند، خانواده و جامعه است.

اشتراک گذاری
تصاویر
  •  حضور دکتر نیکونهاد معاون بهداشتی و دکتر محمدیان دبیر دفتر هم‌اندیشی اساتید و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی ایلام در برنامه زنده بنه مال شبکه استانی مرکز ایلام
ثبت امتیاز